Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η Μαρίνα των βράχων και η Μαρίνα του χρόνου.

Στις 23 Ιουνίου του 1908 γεννήθηκε ένας από του πιό σημαντικούς πεζογράφους μας ο Δημήτρης Ροδόπουλος ή κατά κόσμον Μ. Καραγάτσης. Οι κάπως μεγαλύτεροι θα πέρασαν καλοκαίρια και καλοκαίρια διαβάζοντας τον Γιούγκερμαν, το 10 κ.λ.π. Το θυμήθηκα διαβάζοντας σε κάποια εφημερίδα ότι στις 19 και 20 Ιουνίου έγινε προς τιμή του ένα διήμερο συνέδριο στη γενέτειρά του τη Λάρισα. Άλλο είναι όμως το θέμα μου. Από τον πατέρα Καραγάτση πέρασα στην κόρη την οποία είδα για πρώτη φορά το χειμώνα σε μια εκδήλωση που έκανε η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης για τον Α. Εμπειρίκο. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο γιος του Α. Εμπειρίκου Λεωνίδας (τρίτος από αριστερά) και φυσικά πρώτη η Μαρίνα.
Να και μια φωτογραφία από τη εκδήλωση.



Όταν πήγα στην Άνδρο επισκέφθηκα την Καϊριο βιβλιοθήκη για να δώ τις φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου, (μια συλλογή 250 φωτογραφιών περίπου) από τις χιλιάδες που είχε βγάλει.


Εκεί λοιπόν το μάτι μου έπεσε και στις δύο επόμενες φωτογραφίες που δείχνουν τη Μαρίνα με τον Ο. Ελύτη. Και οι δύο είναι του Εμπειρίκου στην Άνδρο το 1955.
Τις βρήκα "γκουγκλάρωντας" και τις παραθέτω.

Η Μαρίνα Καραγάτση γεννήθηκε το 1936 άρα τότε πρέπει να ήταν περίπου 19 χρονών και ίσως είχε κάποια σχέση με τον Ο. Ελύτη.

Το γράφω γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι το υπέροχο ποίημα "Η Μαρίνα των βράχων" το έγραψε ο Ελύτης για τη Μαρίνα Καραγάτση. Όμως η συλλογή " Προσανατολισμοί " όπου υπάρχει το παραπάνω ποίημα είναι γραμμένη πριν από το 1940. Έχω αυτή τη συλλογή σε εκδόσεις ¨Γαλαξίας¨ (αγορασμένη το 1973) όπου αναφέρει ως πρώτη έκδοση το 1940. Η Μαρίνα όμως τότε ήταν πολύ μικρούλα (4 ή 5 χρονών ίσως) για να εμπνεύσει ερωτικά τον Ελύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου